Bemutatkozás

Általános tudnivalók:

Máriapócs Város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli részén Nyíregyházától 30 km-re, keletre fekszik, Nyírbátortól 10 km-re. A Város híres búcsújáró és zarándokhely. Évente több százezren fordulnak meg a településen.  Itt található a híres Pócsi Mária, amely több alkalommal is könnyezett. A harmadik könnyezés 100. évfordulóján a település 2005-ben elsőként kapta meg a Nemzeti Kegyhely címet, titulust.

A máriapócsi horgász tavak a Kegytemplomtól 1, 5 km-re a Város határában kerültek kialakításra. A tavakhoz vezető út a Pápa teret szeli ketté, ahol 1991-ben II. János Pál pápa misézett. A park festői környezetben helyezkedik el, itt található a méltán híres Szent János kút.

A Máriapócsi Horgász Egyesület kezelésében három horgásztó van, melyek összesen 2, 4 Ha nagyságúak. A tavak 1998-ban, és 2001-ben kerültek kialakításra egy régi agyaggödör helyén.

Évente a horgászok jó szerencséjének záloga, hogy tíz-tizenkét alkalommal telepítjük tavainkat. Szinte valamennyi édesvízi halfaj megtalálható itt, többek között: ponty, amur, harcsa, csuka, balin, busa, kárász, keszegfélék, compó, stb.

A Máriapócsi Horgász Egyesület üzemeltetésében lévő tavak, és Park igen népszerű a turisták, és zarándokok körében. A Kegytemplom után a leglátogatottabb terület a városban.

Az egyesület a megalakulása óta törekszik a terület fejlesztésére, othonosabbá tételére.

Nagy segítséget nyújt ehhez a Máriapócsi Önkormányzat támogatása, a pályázati lehetőségek, és a horgász egyesületi tagok önfeláldozó tevékenysége, valamint az önkéntesek tevékenysége.

Ezúton is köszönjük mindenkinek a nevek felsorálása nélkül a támogatást, bíztatást és a segítséget. 

Környezetvédelmi tevékenységek

A Máriapócsi Horgász Egyesület kiemelt gondot fordít a Környezetvédelem fontosságára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy évente több mint egy tucat társadalmi munka/környezetvédelmi nap kerül megszervezésre. A tagok ilyenkor megszépítik, szebbé varázsolják, azt a környeztet ahol szabadidejük jelentős részét, eltöltik. A tagok mellett az idelátogatók is élvezik ezek pozitív hatását.

Az Egyesület a környezetvédelmi tevékenységeiért, amit 2007. évben végzett elismerő oklevélben részesült. A díjat a Magyar Országos Horgász Szövetség és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium adományozta az Egyesületnek.

A 2008. évi környezetvédelmi törekvését is elismerték, hiszen a fent említett szervektől, megkapta az egyesület a

„Tiszta víz, rendezett vízpart” elismerő címet, amit az országban csak hat horgász egyesület kapott meg,a 2008. évi munkájáért.

A jövőben is komoly gondot fog fordítani a tagság arra, hogy a környezetvédelmet az ifjúság körében népszerűsítse, valamint azért, hogy ideális környezetben tartózkodhassanak a látogatók, horgászok a tavak területén.