VII. Horgász Tábor

BESZÁMOLÓ

 

VII. Máriapócsi Horgász Tábor

 

A Máriapócsi Horgász Egyesület ebben az esztendőben is a hagyományaihoz hűen, immár hetedik alkalommal szervezte meg a mára híres Máriapócsi Horgásztábort.

 

A tábor 2013. július 15-19. között került lebonyolításra a Máriapócsi Szabadidő Parkban. A tábor ideje alatt a szállás a Máriapócsi Lelkigyakorlatos és Zarándokházban volt.

 

A rendezvény legfőbb célkitűzése, hogy a résztvevők eseményekben, színes programokban és oktató-nevelő előadások gazdag napokat tölthessenek el Máriapócson.

   

Az idei esztendőben is megismerkedhettek a horgászpalánták a horgászat alapjaitól kezdve a verseny, sport és egyes horgászati módszerekkel. A horgászaton kívül továbbá komoly hangsúlyt fektettek a szervezők a környezetvédelem népszerűsítésére is.

 

A résztevők megismerkedhettek a Máriapócsi Horgász Egyesülettel és az általa üzemeltetett horgásztavakkal, az Egyesület által végzett környezetvédelmi tevékenységgel.

Volt rá lehetőség megismerkedni a Szabadidő Park környékén vadon élő állatokkal

A tábor ideje alatt ezeknek az álatoknak a megfigyelésére is nyílt lehetőség így a gyerekek láttak többek között: siklót, rovarokat, mezei nyúlat, ölyvet, fácánt, vadkacsát, őzet és különböző madárfajok képviselőit.

Az idei esztendőben, a táborban összesen 24 gyerek vett részt.

A résztvevők között Budapesttől-Tunyogmatolcsig számos településről érkeztek.

 

A horgászpalánták a közlekedési ismereteket sajátíthattak el és megismerkedhettek a fiatalkori veszélyekkel és azok forrásaival, a helyi Rendőrség munkatársainak köszönhetően.

Megismerkedhettek Szabó István előadásában Védett növények a Nyírségben és Beregben.

A gyerekek a következő előadásokat hallgathatták meg a teljesség igénye nélkül:

Tóth Árpád: a Máriapócsi Horgász egyesület bemutatása, az egyesület törekvései a környezetvédelemért; Vincze Tibor halak és növények előadása is a résztevők számára fontos ismeretekkel gazdagon mutatta be a hely tóban élő halakat és a növények kapcsolatát.

 

Szakács Zsolt- Mester László: A szabadidő park területén élő vadon állatok előadás. Varga Pál: Pergető horgászat alapjaitól-mesterfokig/ Csónakhorgászat és környezetvédelem.

Szabó István: Védett növények a Nyírségben és Beregben

 

Economicbaits csapatnak köszönhetően egy színvonalas bojlis bemutatón vehettek részt. Itt a résztvevők maguk készíttek bojlit, majd kipróbálhatták csaliként is.

A helyi rendőrőrs is hosszas előadást tartott a biztonságos közlekedésről, a fiatalkor veszélyeiről.

 

A résztvevők a támogatóknak köszönhetően az előző éveknek megfelelően egy sapkát kaptak, ami a tábor neve és évszáma szerepelt.

 

Az egyik talán legnagyobb élmény a csodálatosan szép Máriapócsi Bazilika meglátogatása volt. A gyerekek megtekintették a templomot és megismerhették annak történetét, a Mária kegykép történetével együtt. Ezt követően meglátogattuk a Baziliták Rendházát, ahol egy nem mindennapi kiállítást tekinthettünk meg, majd a Fatemplom bemutatásával zárult a program ezen része.

 

Utolsó nap megtekintettük a Boldog II. János Pál pápa Idősek Otthonában található festménykiállítást, ahol Holló László-díjas Komiszár János festőművész (Máriapócs szülötte) a Máriapócsi Bazilikáról készített képeiben gyönyörködtünk.

A visszaúton megtekintettük Boldog II. János Pál pápa 1991. évi látogatásának emlékére állított emlékoszlopot is.

 

Nagy sikert aratott a résztvevők között megrendezett horgászverseny, amelyen sok szép halat fogtak.

 

 

Az idei esztendőben is a korábbi évekhez hasonlóan a tavakhoz a Zarándokházból gyalog mentünk, ami 1,5 km. Fontos a mozgás és a sportolás népszerűsítése.

Az esti órákban lehetőség nyílt sportjátékok megszervezésre a gyerekek körében.

A darts, pin-pong és csocsó bajnokság szintén nagy sikernek örvendett.

 

A tábor megvalósításához több szervezettel működött együtt a Máriapócsi Horgász Egyesület: 

-Sporthorgász Egyesületek Sz-Sz-B megyei Szövetsége

-Magyar Pergetőhorgászok Egyesülete

-Máriapócsi Lelkigyakorlatos- és Zarándokház

-Economic Baits csapata

Akiknek ezúton is köszönjük támogatásukat!

 

A rendezvény megvalósulásával egy izgalmas nyári élménnyel gazdagodhattak, többeknek az idei nyári esztendőben csak ez az egy alkalom jelentette a kikapcsolódást, pihenést, ismeretszerzést.

 

A tábor megvalósulásához nagyban hozzájárult a Nemzeti Együttműködési Alaptól elnyert pályázati támogatás.

Pályázat száma: NEA-MA-13-SZ-0316

 

A tábor támogatóinak ezúton is köszönjük a segítséget és támogatást.

 

M á r i a p ó c s, 2013. augusztus 1.

                                                                                   Tóth Árpád s.k.

 

                                                                                   Mpócsi HE elnöke