VIII. Máriapócsi Horgász Tábor

VIII. Máriapócsi Horgász Tábor

 

A Máriapócsi Horgász Egyesület ebben az esztendőben is a hagyományaihoz hűen, immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a mára híres Máriapócsi Horgásztábort.

 

A tábor 2014. július 7-11. között került lebonyolításra a Máriapócsi Szabadidő Parkban. A tábor ideje alatt a szállás a Máriapócsi Lelkigyakorlatos és Zarándokházban volt.

 

Az idei esztendőben is a rendezvény legfőbb célkitűzése, hogy a résztvevők színes programokon, eseményeken, és oktató-nevelő, hatású előadáson vehessenek részt, így élményekben gazdag napokat tölthessenek el Máriapócson.

 

A hagyományokhoz híven az ifjú horgászpalánták az idei esztendőben is megismerkedhettek a horgászat alapjaitól, a verseny horgászatig, a finom szerelékes horgászaton át, a pergetésig, a bojlizástól a harcsázásig.

A horgászaton kívül továbbá komoly hangsúlyt fektettek a szervezők a környezetvédelem népszerűsítésére is.

 

A résztevők megismerkedhettek a Máriapócsi Horgász Egyesülettel és az általa üzemeltetett horgásztavakkal, az Egyesület által végzett környezetvédelmi tevékenységgel.

Lehetőség nyílott rá, hogy a résztvevők megismerkedjenek a Szabadidő Park környékén vadon élő állatokkal

A tábor ideje alatt ezeknek az álatoknak a megfigyelésére is nyílt lehetőség így a gyerekek láttak többek között: siklót, rovarokat, mezei nyulat, ölyvet, fácánt, vadkacsát, őzet és különböző madárfajok képviselőit.

Az idei esztendőben, a táborban összesen 26 gyerek vett részt.

A résztvevők között Budapesttől-Tunyogmatolcsig számos településről érkeztek.

 

Az első nap, mely a tábor egyik legmeghatározóbb élménye volt a gyerekek,résztvevők megtekintették a csodálatosan szép Máriapócsi Bazilikát.  

A gyerekek megtekintették a Kegytemplomot, megismerték annak történetét, és az Istenszülő Kegykép történetével is megismerkedtek.

 

A nap folytatásában a Szabadidő Park területével ismerkedhettek meg, valamint a horgászati ismerteket szereztek a gyakorlatban és mindenki kipróbálhatta felszerelését a horgászat közben.

A vacsorát követően foci, cso-csó és ping-pong bajnokság került megszervezésre.

 

A keddi napon meglátogattuk a Baziliták Rendházát, ahol egy nem mindennapi kiállítást tekinthettünk meg, majd a Fatemplom bemutatásával zárult a program ezen része.

 

Sajnos a rossz időjárás miatt csak délutánt nyílt lehetőség a horgászatra, ahol bemutatásra került a csónakos horgászat is.

A horgásztavak területén környezetvédelmi nap keretében a tábor résztvevői megismerkedtek a talaj és víz szennyezettség mérésével, továbbá a parlagfűvel, mint a leggyakrabban előforduló allergén gyomnövénnyel. Az előadásokat a Nyíregyházi Főiskola tanárai tartották, valamint Balázs Csabáné. A program keretében együttműködtünk a Vigyázzunk Egymásra Egyesülettel.

 

Az esti órákban ismét a játéké volt a főszerep, valamint izgalmas horgászfilmek kerültek levetítésre.

 

Szerdán Beregdarócra kirándultak a tábor résztvevői, a visszafelé vezető úton érintve Tarpát, Szatmárcsekét, és Túristvándit. Beregdarócon Szabó István előadásában Védett növények a Nyírségben és Beregben című előadását a helyszínen, a Beregdaróci lápokon hallgathattuk meg, majd ezt követően megtekintettük a beregdaróci bánya tavat.

Nagy élmény volt Túristvándiban a vízimalom megtekintése, különösen működés közben.

Az est zárásaként - több mint egy órás szekértúrával- megtekintettük a Mohosmenti Vadász Társaság kezelésében lévő erdőszakaszt a -horgásztavaktól nem messze lévő vadetetőt, és vadász leseket.  

A csütörtök nap is mozgalmasan telt, hiszen a gyerekek megismerkedhettek a finomszerelékes horgászmódszerrel, előadást tartott Turcsány András, és Turcsány György a Vasutas Horgász Egyesület tagjai. Ezt követően az Economic Baits bojlis csapat tagjai Székely Csaba, és Bauer Róbert tartottak egy fantasztikus bojlis bemutatót. Itt a gyerekek megismerkedtek a bojligyurással, szerelékkészítéssel, és a felszerelés összeállításához szükséges botokkal, orsókkal, praktikákkal. Mindenki maga készíthette el saját csaliját.

A bojlis bemutatót követően a résztevők Fesztóry Sándor -a Sporthorgász Egyesületek Sz-Sz-B megyei Szövetségének ügyvezetője- előadásával ismerkedhettek meg.  

Varga Pál a Magyar Pergetőhorgászok Egyesületének elnöke a pergetést mutatta be a résztvevők számára.

A horgászpalánták a közlekedési ismereteket sajátíthattak el és megismerkedhettek a fiatalkori veszélyekkel és azok forrásaival, a helyi Rendőrség munkatársainak köszönhetően.

 

Utolsó nap megtekintettük a Boldog II. János Pál pápa Idősek Otthonában található festménykiállítást, ahol Holló László-díjas Komiszár János festőművész (Máriapócs szülötte) a Máriapócsi Bazilikáról készített képeiben gyönyörködtünk.

Megtekintettük Boldog II. János Pál pápa 1991. évi látogatásának emlékére állított emlékoszlopot.

 

A tábor megvalósításához több szervezettel működött együtt a Máriapócsi Horgász Egyesület:  

®    Sz-Sz-B megyei Horgász Szövetség

®    Economic Baits bojlis csapat

®    Vasutas Horgász Egyesület

®    Mohosmenti Vadász Társaság

®    Magyar Pergető Horgászok Egyesülete

®    Vigyázzunk Egymásra Egyesület

Akiknek ezúton is köszönjük támogatásukat!

 

A rendezvény megvalósulásával egy izgalmas nyári élménnyel gazdagodhattak, többeknek az idei nyári esztendőben csak ez az egy alkalom jelentette a kikapcsolódást, pihenést, ismeretszerzést.

 

A tábor megvalósulásához nagyban hozzájárult a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézettől elnyert pályázati támogatás.

Pályázat száma: IFJ-GY-14-B-14614

A tábor támogatóinak ezúton is köszönjük a segítséget és támogatást.

 

M á r i a p ó c s, 2014. július 14.

                                                                                   Tóth Árpád s.k.

                                                                                   Mpócsi HE elnöke

Támogatók: